Terug

Wortels is geschreven naar aanleiding van de archeologische opgravingen te Dalfsen. Deze opgravingen werden door Jasper de Bruijn en Bjorn Zillen al in beeld gebracht en hebben nu geleid tot een musical.
Het stuk word opgevoerd door 80 leerlingen van plaatselijke scholen verdeelt over 4 casts. Na een workshop reeks en een grootschalige auditie wordt en in de verschillende dorpskernen gerepeteerd. In november zal het stuk als eerste voorstellingen van het nieuwe theater in Dalfsen worden opgevoerd.

Het stuk speelt zich af in verschillende tijden welke overeenkomen met de voorwerpen die bij de opgravingen gevonden zijn.

Synopsis:
Eva is nog jong maar haar ambitie is helder, zij gaat archeoloog worden. Waar al haar vrienden denken aan wilde Indiana Jones avonturen weet zij wel beter. Als er dus opgravingen zijn in Dalfsen meldt zij zich direct aan als vrijwilliger. Ze wil leren, en helpen waar het kan. Ze ziet het als een kans om te proeven aan haar droombaan. Als ze eenmaal met laarzen aan en een schep in de hand op de lege vlakte mag komen kan ze haar geluk niet op. De hitte deert haar niet, zij wil maar één ding en dat is sporen vinden uit het verleden. Het weer slaat echter om en Eva heeft dit te laat door. Al gravend word ze overvallen door een storm en geraakt door de bliksem. Voor veel mensen zou dit een enkeltje ziekenhuis betekenen, voor Eva geldt dat niet.
Ze krabbelt met enkel wat schrik overeind en kijkt om zich heen. Alle Archeologen zijn weg. Nu ze beter kijkt is zelfs heel Dalfsen verdwenen.
We komen er mensen in vreemde kleding op haar afgelopen. Ze lijken bang voor haar al weet ze niet precies waarom. Het duurt even voordat Eva beseft wat er gebeurt is. De bliksem heeft haar terug geslingerd. Terug in de tijd. Ze hoeft niet langer te graven naar geschiedenis, ze bevindt zich nu in de geschiedenis. Dat is nog niet het ergste. Haar verdwijning moet ene kleine scheur in de tijd hebben gemaakt want om de zoveel tijd schiet ze heen en weer tussen de verschillende tijdvlakken van onze geschiedenis.
Telkens is ze op dezelfde plek in een andere tijd.
Telkens moet ze opnieuw uitvinden hoe ze zich staande moet houden in die tijd. Telkens is ze opzoek naar een manier om terug te keren naar haar eigen tijd.
Dit blijkt echter niet zo eenvoudig en dus blijft ze maar heen en weer geslingerd worden. Leeft ze zonder tijd en is de enige constante factor die boom die op het veld stond. Een weinig spraakzaam gezelschap maar wel één die alle tijden met haar doorstaat.

Jasper de Bruijn: Tekst, regie en vormgeving
Bjorn Zillen: Regie en registratie
Heleen van Maldegem: Stagiair
Website: musicalwortels.nl

 

Foto’s van de premiere:

Kick-off: