Terug

Jasper (1989) studeerde in 2011 af aan de theaterschool van Utrecht en is in de eerste plaats werkzaam als theatermaker en docent. Door deze combinatie variëren zijn producties behoorlijk, toch is er wel een duidelijke eigen signatuur in zijn werk te ontdekken. In al zijn werk staat het verhaal centraal. Tekst, beeld en beweging zijn er enkel om dit verhaal te ondersteunen.

Binnen zijn regies zoekt hij continu naar geloofwaardigheid. Verwar dit niet met realiteit wat zeker niet hetzelfde is. Als publiek moet je personages kunnen volgen, elke stap moet een logisch gevolg zijn van het voorgaande. Zelfs binnen een surrealistisch stuk moet je binnen, die regels, binnen die werkelijkheid begrijpen waarom personages handelen zoals ze handelen. Ten grondslag hieraan ligt het verhaal. Zonder een kloppend verhaal moet een personage zich in bochten wringen om van A naar B te komen, zijn keuzes worden dan bepaald door de schaal van fictie en niet door de werkelijkheid in het stuk. Zoals Sanford Meisner ooit zei: “ Acteren is oprecht handelen binnen fictieve omstandigheden”

Het ultieme verhaal neemt je mee aan de hand, brengt je stap voor stap dichter bij het eindpunt. Als je eenmaal bij dit punt bent aangekomen voelt dat volkomen logisch maar weet je niet precies meer waarom. Deze vraag blijft bij het publiek liggen zodat het verhaal een eigen logica, werkelijkheid en betekenis kan krijgen in het hoofd van ieder individu. Dit verhaal kan een stuk, een lied en soms zelfs een enkel beeld zijn.

Als docent wil hij leerlingen op dezelfde manier bij de hand nemen. De structuur leren doorzien en deze eigen maken. Zodat iedere speler zijn personage kan laten handelen naar een doel en de speler zijn eigen karakter kan gebruiken om de werkelijkheid van het karakter vorm te geven. De in stap verschilt nogal per groep aangezien hij werkt met zowel kinderen als professionals en alles daar tussenin.
Hij verdiepte zich de afgelopen jaren in verschillende speltechnieken die allen geloofwaardigheid als doel hebben. Kennis uit Chubbuck, Meisner, Stanislavski en Grahn gebruikt hij om zowel leerlingen als spelers tools te bieden om verder te werken. Hij hangt echter geen van deze technieken aan in de overtuiging dat iedere persoon en iedere rol een andere behandeling en ingang vraagt. Het proces brengt een mix die die situatie het best past. Regie en doceren overlappen dan ook regelmatig is zijn werk

Jasper werkt door hele land aan verschillende opdrachten en producties maar heeft een aantal vaste bezigheden. Zo werkt hij veel aan de combinatie van muziek en theater. Dit uit zich in o.a. de jeugdmusicals die hij ontwikkeld voor Xapp maar zeker ook in de stukken die hij regisseert voor de solo kleinkunstaars: Siebe Palmen, Alice Rientjes en Frederike Palmen. Zijn autonome werk bevat eveneens muzikale elementen maar stoelt meer op een beeldende fysieke insteek. Dit is te zien in stukken als “ Ik ben hier niet” en “Wijzer,Wijzer.”
Als docent heeft hij zicht als medeoprichter verbonden aan een aantal jeugdtheaterscholen onder Xapp en geeft hij geregeld verdiepende workshops onder het ActeerAtelier.
Spelen doet hij in een aantal producties, van theaterstukken tot educatieve schoolprojecten. Verder is hij werkzaam als trainingsacteur bij o.a. de Academie voor psychiatrie